Chladnější počasí znamená, že si zdravý podzimní dezert nemůžete nechat ujít, takže popadněte lžíci a pusťte se do těchto nejlepších podzimních receptů. Od klasického crumble až po složitý dort s dýňovým kořením.

1. Karamelovo-jablečný crumble

Tento lahodný dezert s jablečnou drobenkou obsahuje křehké a lahodné těsto, skořicová jablka a ovesnou drobenku. Na závěr crumble bohatě pokapejte slanou karamelovou omáčkou a vychutnejte si každé sousto tohoto lahodného podzimního dezertu.

Korpus a drobenka:

  • ⅓ šálku kokosového cukru,
  • ⅓ šálku třtinového cukru,
  • 2 lžíce medu
  • 1 ½ hrnku hladké špaldové mouky
  • ½ lžičky sody
  • ¼ lžičky soli
  • 10 lžic chlazeného nesoleného másla nakrájeného na kostičky
  • ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • ⅓ šálku ovesných vloček
  • ¼ lžičky mleté skořice

Jablečná náplň:

  • 3-4 šálky oloupaných, na tenké plátky nakrájených jablek (asi 3-4 jablka).
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky
  • 2 polévkové lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové šťávy

Poleva:

  • ⅓ šálek kvalitní karamelové omáčky, plus další na podávání (viz poznámka)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C, rošt umístěte doprostřed trouby. Formu na pečení 8×8 vyložte fólií nebo pergamenovým papírem, vymažte ji tukem a dejte stranou.
  2. Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo nakrájené na kostky, kokosový a hnědý třtinový cukr, med, mouku, prášek do pečiva a sůl, dokud se nespojí. Přidejte vanilku a šlehejte, dokud se máslo nerozpadne na malé nepravidelné kousky. V případě potřeby máslo prsty vmíchejte do mouky. Jakmile je směs drobivá a máslo má velikost oblázků, dejte ji do chladničky, zatímco budete připravovat náplň.
  3. Náplň: V samostatné míse smíchejte všechny ingredience na jablečnou náplň. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Z těsta/náplně naberte 2 hrnky (volně odměřené, nikoliv zabalené) a vysypte je do zapékací mísy. Hřbetem odměrky směs stlačte do rovnoměrné vrstvy, aby se vytvořila kůrka. Zbylou směs na drobenku dejte stranou.
  5. Na krustu přidejte jablka. Uspořádejte je v těsných vrstvách a kousky překrývejte.
  6. Do vyhrazené drobenkové směsi vmíchejte ⅓ hrnku ovesných vloček a ¼ lžičky skořice. Posypte jablka polevou a část z ní přitlačte k sobě, aby se vytvořily hrudky.
  7. Přikryjte fólií a pečte 30 minut. Odstraňte fólii a pečte dalších 25-30 minut, dokud poleva nezíská světle zlatavou barvu a jablka nezměknou.
  8. Formu položte na drátěnou mřížku, aby vychladla. Pokapejte karamelovou omáčkou.
  9. Podávejte teplé, při pokojové teplotě nebo vychlazené. Doplňte karamelovou omáčkou.

2. Ostružinový clafoutis

Tento působivý, ale přesto snadný francouzský dezert využívá maximum podzimního ovoce – a je připraven k vychutnání za méně než hodinu!

Ingredience:

  • 10 g nesoleného másla
  • 40 g celozrnné mouky
  • 30 g kokosového cukru
  • 2 vejce z volného chovu
  • 200 ml polotučného mléka (může být i rostlinné)
  • ½ lžíce kokosového oleje
  • 225 g ostružin
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na stupeň 4). Mělkou litrovou koláčovou nebo teflonovou formu vymažte máslem.
  2. Do mísy prosejte mouku a cukr. Po jednom zašlehejte vejce. Pomalu přidávejte mléko, abyste vytvořili hladké těsto. Vmíchejte kokosový olej a dobře promíchejte.
  3. Ostružiny naskládejte na dno misky a poté je přelijte těstem. Pečte ve středu trouby 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle nevyjde čistá. Při podávání posypeme moučkovým cukrem.

3. Dýňové cupcakes s kořením

Dýně, skořice, dýňové koření a tvarohový krém: nic podzimnějšího už neexistuje. Tento cupcake je ztělesněním podzimních dezertů. Vlhký, křehký a dokonale kořeněný. Sladká a pikantní poleva ze smetanového sýra ho vyzdvihuje na vrchol. A nejlepší na tom je, že je tak snadné je připravit. Přineste tento dezert na jakoukoliv oslavu a bude to jistě hit.

Ingredience:

  • 1 šálek (125 g) hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 a 1/2 čajové lžičky dýňového koření koupeného v obchodě nebo domácího
  • 1/2 šálku (120 ml) řepkového nebo rostlinného oleje
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku (150 g) baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1 šálek (225 g) konzervovaného dýňového pyré
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Smetanová poleva

  • 224 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
  • 1/2 šálku (115 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 3 šálky (360 g) moučkového cukru a v případě potřeby 1/4 šálku navíc
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte formu na muffiny s 12 košíčky formičkami na muffiny.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a dýňové koření. Odstavte. Olej, vejce, hnědý cukr, dýni a vanilkový extrakt šlehejte, dokud se nespojí. Mokré přísady nalijte do suchých a pomocí mixéru nebo šlehače je zcela spojte. Těsto bude husté.
  3. Nalijte těsto do každé formy – naplňte je pouze do 2/3, aby se nerozlilo po stranách. Pečte 20-22 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před poléváním nechte košíčky zcela vychladnout.
  4. Připravte polevu: V ručním nebo stojanovém mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo ve velké míse při vysokých otáčkách do hladké a krémové konzistence. Přidejte 3 šálky moučkové cukry, vanilku a sůl. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté přepněte na vysoké otáčky a šlehejte 2 minuty. Pokud chcete mít polevu trochu hustší, přidejte navíc 1/4 šálku moučkového cukru.
  5. Vychladlé košíčky potřete polevou a podávejte.

4. Rychlé brusinkové sušenky

Potěšte děti a rodinu křupavými sušenkami s nádechem podzimu. Můžete zapojit děti, které vám jistě rády přinesou suroviny nebo pomohou se zdobením, a strávit tak příjemný podzimní večer.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 3/4 hrnku medu
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-1/4 šálku pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek sušených brusinek
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°. Ve velké míse utřete máslo, olej, med a cukr do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
  2. Vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; postupně přidávejte do krémové směsi a dobře promíchejte. Vmíchejte vločky, brusinky a pekanové ořechy.
  3. Nalejte po lžících ve vzdálenosti 2 cm od sebe na plech s pečícím papírem. Pečte 9-11 minut dozlatova. Na plechu nechte 2 minuty vychladnout a pak je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.

5. Podzimní jablečný cheesecake s ořechy

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnných sušenek
  • 1 šálek jemně nasekaných pekanových ořechů
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ šálku rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 balení změklého smetanového sýra (Lučina nebo Philadelphia)
  • 1 šálek bílého cukru
  • 2 vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 4 šálky jablek – oloupaných, zbavených jader a nakrájených na tenké plátky
  • ½ lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse smíchejte celozrnné sušenky, 1/2 hrnku nadrobno nasekaných pekanových ořechů, 3 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky skořice a rozpuštěné máslo
  2. Vtlačte je na dno 26 cm kruhové formy. Pečte v předehřáté troubě 10 minut.
  3. Ve velké míse smíchejte smetanový sýr a 1/2 šálku cukru. Míchejte při střední rychlosti, dokud nebude hmota hladká. Po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte. Vmíchejte vanilku; náplň nalijte do upečeného korpusu.
  4. V malé misce smíchejte 1/2 šálku cukru a 1/2 lžičky skořice. Cukr se skořicí vmíchejte do jablek a obalte je. Jablečnou směs navrstvěte na vrstvu sýru a posypte 1/4 šálku nasekaných pekanových ořechů.
  5. Pečte v předehřáté troubě 60 až 70 minut. Pomocí nože uvolněte koláč z okraje formy. Nechte vychladnout a poté odstraňte okraj formy. Před podáváním koláč vychlaďte.

6. Karamelová bábovka

Ingredience:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 250 g hnědého cukru
  • 330 g karamelového kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 4 velká vejce při pokojové teplotě
  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 250 ml podmáslí při pokojové teplotě

Karamelová omáčka:

  • 165 g moučkového cukru
  • 165 ml smetany

Postup: 

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte 26cm bábovkovou formu.
  2. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo a cukr na střední rychlost, dokud nezhoustnou a nezesvětlají.
  3. Postupně přidávejte kondenzované mléko, vanilku a poté vejce, po jednom, přičemž po každém přidání dobře vyšlehejte.
  4. Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a 1/2 lžičky soli.
  5. Snižte rychlost na nízkou a do mísy přidejte třetinu moučné směsi a poté třetinu podmáslí.
  6. Postup opakujte střídavě s moukou a podmáslím, dokud nebude směs hladká a spojená.
  7. Nalijte do formy a pečte 45 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
  8. Bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, poté jí vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  9. Mezitím na karamelovou omáčku dejte cukr do malého kastrůlku na střední teplotu. Přidejte 2 lžíce vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vařte 8 minut nebo dokud se nevytvoří tmavý karamel, poté přidejte smetanu a 1/2 lžičky soli. Promíchejte, pak odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
  10. Při podávání přelijte dort karamelovou omáčkou.

Vyzkoušejte například další recepty na podzimní polévky, které vás v chladném počasí určitě zahřejí. A pokud se chystáte na Vánoce, máme pro vás článek s tipy na zdravé vánoční pečení. Nechte se inspirovat a dopřejte chutné jídlo celé rodině.