Chladnější počasí znamená, že si zdravý podzimní dezert nemůžete nechat ujít, takže popadněte lžíci a pusťte se do těchto nejlepších podzimních receptů. Od klasického crumble až po složitý dort s dýňovým kořením.
1. Karamelovo-jablečný crumble
Tento lahodný dezert s jablečnou drobenkou obsahuje křehké a lahodné těsto, skořicová jablka a ovesnou drobenku. Na závěr crumble bohatě pokapejte slanou karamelovou omáčkou a vychutnejte si každé sousto tohoto lahodného podzimního dezertu.
Korpus a drobenka:
- ⅓ šálku kokosového cukru,
- ⅓ šálku třtinového cukru,
- 2 lžíce medu
- 1 ½ hrnku hladké špaldové mouky
- ½ lžičky sody
- ¼ lžičky soli
- 10 lžic chlazeného nesoleného másla nakrájeného na kostičky
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- ⅓ šálku ovesných vloček
- ¼ lžičky mleté skořice
Jablečná náplň:
- 3-4 šálky oloupaných, na tenké plátky nakrájených jablek (asi 3-4 jablka).
- 1 lžíce hladké špaldové mouky
- 2 polévkové lžíce kokosového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička citronové šťávy
Poleva:
- ⅓ šálek kvalitní karamelové omáčky, plus další na podávání (viz poznámka)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C, rošt umístěte doprostřed trouby. Formu na pečení 8×8 vyložte fólií nebo pergamenovým papírem, vymažte ji tukem a dejte stranou.
- Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo nakrájené na kostky, kokosový a hnědý třtinový cukr, med, mouku, prášek do pečiva a sůl, dokud se nespojí. Přidejte vanilku a šlehejte, dokud se máslo nerozpadne na malé nepravidelné kousky. V případě potřeby máslo prsty vmíchejte do mouky. Jakmile je směs drobivá a máslo má velikost oblázků, dejte ji do chladničky, zatímco budete připravovat náplň.
- Náplň: V samostatné míse smíchejte všechny ingredience na jablečnou náplň. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Z těsta/náplně naberte 2 hrnky (volně odměřené, nikoliv zabalené) a vysypte je do zapékací mísy. Hřbetem odměrky směs stlačte do rovnoměrné vrstvy, aby se vytvořila kůrka. Zbylou směs na drobenku dejte stranou.
- Na krustu přidejte jablka. Uspořádejte je v těsných vrstvách a kousky překrývejte.
- Do vyhrazené drobenkové směsi vmíchejte ⅓ hrnku ovesných vloček a ¼ lžičky skořice. Posypte jablka polevou a část z ní přitlačte k sobě, aby se vytvořily hrudky.
- Přikryjte fólií a pečte 30 minut. Odstraňte fólii a pečte dalších 25-30 minut, dokud poleva nezíská světle zlatavou barvu a jablka nezměknou.
- Formu položte na drátěnou mřížku, aby vychladla. Pokapejte karamelovou omáčkou.
- Podávejte teplé, při pokojové teplotě nebo vychlazené. Doplňte karamelovou omáčkou.
2. Ostružinový clafoutis
Tento působivý, ale přesto snadný francouzský dezert využívá maximum podzimního ovoce – a je připraven k vychutnání za méně než hodinu!
Ingredience:
- 10 g nesoleného másla
- 40 g celozrnné mouky
- 30 g kokosového cukru
- 2 vejce z volného chovu
- 200 ml polotučného mléka (může být i rostlinné)
- ½ lžíce kokosového oleje
- 225 g ostružin
- 1 polévková lžíce moučkového cukru na posypání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na stupeň 4). Mělkou litrovou koláčovou nebo teflonovou formu vymažte máslem.
- Do mísy prosejte mouku a cukr. Po jednom zašlehejte vejce. Pomalu přidávejte mléko, abyste vytvořili hladké těsto. Vmíchejte kokosový olej a dobře promíchejte.
- Ostružiny naskládejte na dno misky a poté je přelijte těstem. Pečte ve středu trouby 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle nevyjde čistá. Při podávání posypeme moučkovým cukrem.
3. Dýňové cupcakes s kořením
Dýně, skořice, dýňové koření a tvarohový krém: nic podzimnějšího už neexistuje. Tento cupcake je ztělesněním podzimních dezertů. Vlhký, křehký a dokonale kořeněný. Sladká a pikantní poleva ze smetanového sýra ho vyzdvihuje na vrchol. A nejlepší na tom je, že je tak snadné je připravit. Přineste tento dezert na jakoukoliv oslavu a bude to jistě hit.
Ingredience:
- 1 šálek (125 g) hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 a 1/2 čajové lžičky dýňového koření koupeného v obchodě nebo domácího
- 1/2 šálku (120 ml) řepkového nebo rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku (150 g) baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1 šálek (225 g) konzervovaného dýňového pyré
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Smetanová poleva
- 224 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku (115 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 3 šálky (360 g) moučkového cukru a v případě potřeby 1/4 šálku navíc
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte formu na muffiny s 12 košíčky formičkami na muffiny.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a dýňové koření. Odstavte. Olej, vejce, hnědý cukr, dýni a vanilkový extrakt šlehejte, dokud se nespojí. Mokré přísady nalijte do suchých a pomocí mixéru nebo šlehače je zcela spojte. Těsto bude husté.
- Nalijte těsto do každé formy – naplňte je pouze do 2/3, aby se nerozlilo po stranách. Pečte 20-22 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před poléváním nechte košíčky zcela vychladnout.
- Připravte polevu: V ručním nebo stojanovém mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo ve velké míse při vysokých otáčkách do hladké a krémové konzistence. Přidejte 3 šálky moučkové cukry, vanilku a sůl. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté přepněte na vysoké otáčky a šlehejte 2 minuty. Pokud chcete mít polevu trochu hustší, přidejte navíc 1/4 šálku moučkového cukru.
- Vychladlé košíčky potřete polevou a podávejte.
4. Rychlé brusinkové sušenky
Potěšte děti a rodinu křupavými sušenkami s nádechem podzimu. Můžete zapojit děti, které vám jistě rády přinesou suroviny nebo pomohou se zdobením, a strávit tak příjemný podzimní večer.
Ingredience:
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 3/4 hrnku medu
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2-1/4 šálku pohankové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek sušených brusinek
- 1 šálek nasekaných pekanových ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°. Ve velké míse utřete máslo, olej, med a cukr do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; postupně přidávejte do krémové směsi a dobře promíchejte. Vmíchejte vločky, brusinky a pekanové ořechy.
- Nalejte po lžících ve vzdálenosti 2 cm od sebe na plech s pečícím papírem. Pečte 9-11 minut dozlatova. Na plechu nechte 2 minuty vychladnout a pak je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.
5. Podzimní jablečný cheesecake s ořechy
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnných sušenek
- 1 šálek jemně nasekaných pekanových ořechů
- 3 lžíce hnědého cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ šálku rozpuštěného nesoleného másla
- 2 balení změklého smetanového sýra (Lučina nebo Philadelphia)
- 1 šálek bílého cukru
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 4 šálky jablek – oloupaných, zbavených jader a nakrájených na tenké plátky
- ½ lžičky mleté skořice
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse smíchejte celozrnné sušenky, 1/2 hrnku nadrobno nasekaných pekanových ořechů, 3 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky skořice a rozpuštěné máslo
- Vtlačte je na dno 26 cm kruhové formy. Pečte v předehřáté troubě 10 minut.
- Ve velké míse smíchejte smetanový sýr a 1/2 šálku cukru. Míchejte při střední rychlosti, dokud nebude hmota hladká. Po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte. Vmíchejte vanilku; náplň nalijte do upečeného korpusu.
- V malé misce smíchejte 1/2 šálku cukru a 1/2 lžičky skořice. Cukr se skořicí vmíchejte do jablek a obalte je. Jablečnou směs navrstvěte na vrstvu sýru a posypte 1/4 šálku nasekaných pekanových ořechů.
- Pečte v předehřáté troubě 60 až 70 minut. Pomocí nože uvolněte koláč z okraje formy. Nechte vychladnout a poté odstraňte okraj formy. Před podáváním koláč vychlaďte.
6. Karamelová bábovka
Ingredience:
- 250 g másla pokojové teploty
- 250 g hnědého cukru
- 330 g karamelového kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkové pasty
- 4 velká vejce při pokojové teplotě
- 450 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 250 ml podmáslí při pokojové teplotě
Karamelová omáčka:
- 165 g moučkového cukru
- 165 ml smetany
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte 26cm bábovkovou formu.
- Pomocí mixéru vyšlehejte máslo a cukr na střední rychlost, dokud nezhoustnou a nezesvětlají.
- Postupně přidávejte kondenzované mléko, vanilku a poté vejce, po jednom, přičemž po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a 1/2 lžičky soli.
- Snižte rychlost na nízkou a do mísy přidejte třetinu moučné směsi a poté třetinu podmáslí.
- Postup opakujte střídavě s moukou a podmáslím, dokud nebude směs hladká a spojená.
- Nalijte do formy a pečte 45 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
- Bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, poté jí vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím na karamelovou omáčku dejte cukr do malého kastrůlku na střední teplotu. Přidejte 2 lžíce vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vařte 8 minut nebo dokud se nevytvoří tmavý karamel, poté přidejte smetanu a 1/2 lžičky soli. Promíchejte, pak odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
- Při podávání přelijte dort karamelovou omáčkou.
Vyzkoušejte například další recepty na podzimní polévky, které vás v chladném počasí určitě zahřejí. A pokud se chystáte na Vánoce, máme pro vás článek s tipy na zdravé vánoční pečení nebo další zdravé mlsání. Nechte se inspirovat a dopřejte chutné jídlo celé rodině.