grilování

Jak už počasí a datum v kalendáři napovídá, začíná jaro a všichni se těšíme na grilovací sezónu. Měli byste se na to ale pořádně připravit. Nechte se inspirovat našimi 10 tipy na to, jak být dokonalým mistrem grilu. A to neznamená jenom správně připravit maso!

Čištění grilu

Čistý gril je naprostý základ každého grilování. Na špinavém grilu se vám totiž mohou přichytit kousky masa a začít se připalovat. Nicméně gril před sezónou nemusíte hodiny drhnout a čistit s pomocí mnoha drahých čisticích prostředků. 

Tipy na jednoduché čistění grilu:

  • Před začátkem čistění jej trochu rozpalte, jelikož nečistoty půjdou z teplého povrchu snáz.
  • Na lehkou mastnotu vám skvěle poslouží rozříznutá cibule. Kolikrát odstraní mnohem více než kupované přípravky. Napíchněte ji na grilovací vidlici a potřete celý gril.
  • Na zažranější špínu vám pomůže pára. Na nahřátý gril položte mokré noviny a na 30 minut zakryjte víkem.
  • Namísto kartáče použijte zmuchlaný alobal.

Teplota grilu

I ideální teplota je důležitá pro dokonalou přípravu masa.

  • Gril začněte rozpalovat alespoň půl hodiny předem.
  • Uhlí přikládejte postupně a vložte mezi ně podpalovače, nebo novinový papír, aby se lépe rozhořelo a nechte jej půl hodiny hořet, než vytvoří rovnoměrný žár.

Předejděte přichycení masa

Není příjemné sledovat, jak vaše dokonale vypadající maso na grilu se při sundávání začne trhat. 

Jak tomuto předejít?

  • Při nakládání masa nepoužívejte velké množství oleje, jelikož kapky stékající do grilu způsobují plameny, které maso spálí a přichytí.
  • Malé a křehké kousky masa či zeleniny raději zabalte do alobalu, aby zůstaly pohromadě. To platí hlavně pro ryby.
  • Pod maso vložte bylinky či plátky citronu, aby neleželo přímo na mřížce. Nejenom, že předejdete přichycení, ale vaše jídlo získá také jedinečnou chuť.

Chleba na testování horkých míst

Když budete mít gril nachystaný na pečení, přesvědčte se, že je na každém místě stejný žár. Rovnoměrně rozložte 6 plátků toastového chleba, přivřete víkem a nechte chvíli opéct. Poté otevřete, a podle míry zčernání chleba zjistíte, na kterém místě je jaký žár. Podle toho budete vědět, jak tlustý kousek masa máte kam položit. Opečený chléb si pak můžete klidně ponechat jako přílohu, nebo z nich vytvořit chutné krutony.

Začněte s menšími kousky

Aby strávníci nečekali na jídlo moc dlouho, je dobré začít s menšími kousky, které jsou rychle hotové. Ideální volbou jsou kuřecí kousky, nebo špíz. Ujistěte se ale, že veškeré maso je nakrájeno rovnoměrně, aby bylo stejně propečeno. Také je skvělé použít kovové tyčky, jelikož se na grilu prohřejí, a tím pádem vaše jídlo budou prohřívat i zevnitř, což urychlí přípravu.

Nejlepší hamburgery z grilu

Klasikou při každém grilování jsou bezpochyby hamburgery. Takže je potřeba, aby byly dokonale křehké, šťavnaté, ale zároveň dostatečně propečené. 

Vyzkoušejte tyto zaručené tipy:

  • Ve chvíli, kdy maso položíte na gril, tak už s ním nijak nemanipulujte, jelikož byste z něj mohli zbytečně vytlačit šťávu. V polovině grilování je jen jednou otočte, aby byly rovnoměrně propečeny po obou stranách. Hlavně na ně nikdy netlačte!
  • V průběhu grilování se nebojte na maso položit kousek ledu, který mu dodá více vlhkosti, a zaručí tak více lahodné šťávy.
  • Stejně tak pro udržení šťávy pomůže, když maso zakryjete víkem nebo například pánvicí či kovovou mísou.
  • Po sejmutí z grilu nechte maso chvíli odpočinout, stačí 3 minuty. Tak se šťáva ještě více do masa vstřebá.

Grilované sendviče

Na grilu nemusíte připravovat jenom maso či zeleninu, nicméně klidně můžete připravit i sendviče či bagety dle své chuti. Aby byly opravdu skvěle propečené, využijte jeden skvělý trik. Připravte housku naplněnou vámi vybranými ingrediencemi, vložte na gril a nechte cca 8 minut propékat. Potom na ni položte cihlu obalenou v alobalu, přikryjte víkem a nechte dalších 5 minut propékat. Tak bude váš sendvič perfektně vylisovaný.

Nachystejte si přílohy

Abyste při přípravě masa nemuseli neustále běhat do kuchyně a zpátky, ujistěte se, že vše, co ke grilování potřebujete, budete mít po ruce. Klidně položte na gril vedle masa do alobalu zabalený chléb či jinou přílohu. Brambory můžete také napíchat na špízovou tyčku. Tak budou vevnitř nadýchané, a můžete jich připravit více najednou. Navíc budou stejně propečené, jelikož je budete obracet všechny stejně. To samé platí o zeleninových špízech jako příloha.

Omáčky ke grilování

Klasikou ke grilovanému masu je samozřejmě kečup, hořčice a tatarská omáčka. Vy ale buďte kreativnější a připravte domácí omáčky. Nezabere vám to spoustu času a své hosty ohromíte. Připravte například pikantní salsu, chilli omáčku, medový dip. Nejoblíbenější variantou je ale bezpochyby pepřová omáčka ke steakům. Skvělou volbou servírování omáček je naplnit je do formy na muffiny. Tak budou všechny pohromadě, vy nezašpiníte tolik nádobí, a navíc to bude krásně barevná podívaná.

Vyčištění grilu po použití

Stejně tak, jak jste gril čistili před tím, než jste jej začali používat, jej musíte vyčistit i po použití. Nečekejte, až zcela vyhasne a zchladne. Až si budete jisti, že se nespálíte, opět použijte zmuchlaný alobal a cibuli jako nejúčinnější čističe. Cibule navíc zbaví váš gril případných bakterií, které se zde mohou usadit ze zbytků masa.

Věříme, že s těmito tipy může být grill master prostě úplně každý! Přesvědčte o tom i své hosty.