Také patříte k těm, kteří se nemohou dočkat každoroční houbařské sezóny? Jakmile se v lese objeví první houby, už si připravujete košík a hledáte správné místo. Jen houbař zná pocit štěstí z hlavičky dubáku, který se na vás usmívá zprostřed listí 🙂 Léto a podzim jsou tím pravým obdobím, kdy se můžete věnovat tomuto koníčku a spojit pobyt v přírodě s radostí z plného košíku.

houby

Houby jsou v našem jídelníčku stále oblíbenější. Jejich chuť, aromatické a léčivé vlastnosti znali již naši předkové a jejich výsadní postavení na vánočním stole přetrvává dodnes. V minulosti byla jejich výživová a léčivá hodnota potlačena. Dnes však o příznivých účincích hub na náš organismus nikdo nepochybuje.

Co obsahují houby?

Než se vydáte na houby, naučte se je důkladně určovat. Náhodné pokusy mohou mít fatální následky. Naopak zdravé jedlé houby mohou obohatit váš jídelníček o mnoho pro organismus nezbytných látek. Díky bohatému obsahu vitamínů a minerálů mají velmi pozitivní vliv na zdraví.

  • Vitamín D – při nedostatku slunečního záření mohou houby částečně nahradit chybějící vitamin D
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín C, který je rovněž silným antioxidantem
  • Minerály – pomáhají posilovat imunitu. Houby obsahují selen, draslík i železo
  • Vláknina – pomáhá při očistě a vyprazdňování
  • Bílkoviny

Vzhledem k složení je jejich konzumace považována za účinnou prevenci. Stejně jako ovoce a zelenina by měly být i houby na stole pravidelně po celý rok. Sušením, konzervováním a mražením si to můžeme zajistit i doma. Po celý rok je na pultech také široká nabídka čerstvých jedlých hub. Stačí si vybrat podle své chuti a receptu, který se chystáte připravit. Studie prokázaly, že složení některých hub pomáhá předcházet a brzdit rozvoj některých typů rakoviny (žaludku, prostaty, prsu nebo plic). To je způsobeno obsahem vitaminu C, beta-glukanu a selenu.

houby

Houby v našem jídelníčku

Pokud jste v redukčním režimu, nezapomeňte konzumovat houby. Díky nízkému obsahu energie a vysoké hodnotě bílkovin jsou jednou z nejvhodnějších potravin při redukčních dietách. Zasytí vás i v malém množství a jejich vysoký obsah vlákniny zajišťuje pročištění trávicího traktu. Bílkoviny obsažené v houbách vám poskytnou živiny pro růst svalů při cvičení a sportu.

I pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, jsou houby potravinou, která obohatí jejich chudší jídelníček.

Jaké houby jíst?

Existují druhy hub, které jsou všeobecně známé a vyhledávané, a existují jedlé druhy, které se sbírají jen zřídka. V každém případě sbírejte pouze ty, u kterých jste si stoprocentně jisti. Pokud je vůbec neznáte, kupte si některé z nich v obchodě. Máte záruku, že budou jedlé. Houby jsou nejvyhledávanější pro své chuťové, aromatické a gastronomické vlastnosti.

hřib dubový
  • hřib dubový
  • kozák březový
  • liška obecná
  • bedla vysoká
  • hlíva ústřičná
  • hřib žlutomasý (lidově babka)
  • muchomůrka růžovka
  • křemenáč osikový

Tipy, jak sušit houby

Pokud si chcete na houbách pochutnat i v zimě, měli byste si připravit zásoby v sezóně. Nejjednodušší a nejstarší metodou je sušení. Trocha práce vám přinese radost z krásných, voňavých a chutných plátků.

Pro sušení vybírejte nejkrásnější, zdravé a pevné plody. Houbu důkladně oškrábejte nožem od nečistot. Neperte. Pokud jsou více znečištěné, otřete je vlhkým hadříkem. Oddělte stonek od hlavy a nakrájejte ho na tenké plátky. Umístěte je na sušící stojan nebo na sušící síto. Pokud máte sušicí stojan, sušte podle návodu.

lišky

Pokud je sušíte volně, skladujte je na tmavším místě, abyste zajistili stálé proudění vzduchu. V obou případech je důležité, aby byly tenké plátky skladovány odděleně. Houby jsou suché, když při manipulaci šustí a lámou se. Skladujte je ve skleněné nádobě přikryté utěrkou na suchém a tmavém místě. Takto sušené houby jsou vynikající do zelné polévky, bramboráků nebo houbové polévky.

Recepty na přípravu hub

Houbová omáčka

houbová omáčka

Ingredience:

  • 5 až 6 kusů žampionů
  • 2 lžičky másla
  • 2 ks letní cibule
  • 2 dcl smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • trochu grilovacího koření

Postup:
Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájené houby, orestujte je, osolte a opepřete. Nechte chvíli dusit pod pokličkou na mírném ohni. Pokud se voda odpaří, přilijte smetanu a vařte asi 1 minutu. Takto připravenou omáčku můžete podávat s těstovinami nebo jí přelít steak.

Houbové rizoto

houbové rizoto

Ingredience:

  • 6 až 7 kusů žampionů
  • 250 g rýže
  • olivový olej
  • 3ks letní cibule
  • sůl a pepř na dochucení
  • voda nebo vývar

Postup:
Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájené houby, prudce je osmahněte a podle chuti osolte a opepřete. Pokud chcete, můžete přidat čerstvé oregano a trochu kari koření. Snižte teplotu na minimum a pánev přikryjte pokličkou.

Nechte vařit asi 5 minut. Přidejte propláchnutou rýži a promíchejte. Přiveďte vodu nebo vývar k bodu varu a nalijte ho tak, aby byl asi 1 cm nad úrovní rizota. Opět přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte, dokud rýže nezměkne. Podávejte posypané sýrem nebo jako přílohu k různým masovým pokrmům.

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo houbových pochoutek, je nejvyšší čas začít je sbírat a připravovat. Možná, že houbařská turistika okouzlí nejen vás, ale i celou rodinu. Sjednotí vás při činnosti, ale také u rodinného stolu. Možnosti využití hub v kuchyni jsou široké. Přejeme vám dobrou chuť.