S příchodem podzimu a zimy dostává náš imunitní systém zabrat. Kvůli chladnému počasí a brzkému stmívání ubývá pohybu, navíc se objevuje tendence konzumovat těžší jídla a naše životospráva se tím pádem mnohdy změní k horšímu. Vylepšete svůj jídelníček a buďte ve skvělé kondici i v zimě. Jak na to?
Polévky, které zahřejí
Jedním z nejlepších jídel, které vám pomohou zvládnout zimu v pohodlí a ve zdraví, jsou polévky. Může jít o zdravý pokrm plný živin, vždy však samozřejmě záleží na konkrétním receptu. Vyhnout byste se měli velkému množství soli, hovězímu vývaru a tučné smetaně.
Jednou za čas si takovou polévku samozřejmě můžete dopřát. Ale pokud ji chcete konzumovat pravidelně, je lepší volit recepty, kde je základem voda a spousta zeleniny. Případně můžete jako základ využít kuřecí vývar, který je lehčí. Pro plnohodnotný oběd nebo večeři pak už jen stačí přidat celozrnné pečivo nebo krekry.
Polévky lze obohatit různými přísadami. Namísto běžného kapání z mouky nebo těstovin do jídelníčku zařaďte kroupy. Ty jídlo skvěle zahustí, zasytí vás, a přitom obsahují spoustu vitamínů a hlavně vlákninu.
Mléko a mléčné produkty
Mléko, jogurty a podobně jsou skvělou volbou na zimu. Jsou totiž plné vitamínu B12 a A, obsahují velké množství bílkovin a také vápník. V zimním období jsme náchylnější k nachlazení a různým nemocem. Hrnek teplého mléka každý den je dobrou prevencí. Nabízí se samozřejmě i jogurty a další mléčné produkty, snažte se však sledovat obsah tuku.
Květák a brokolice
Během chladných měsíců mnohdy konzumujeme méně zeleniny. To však může být poměrně závažný problém. Ačkoli v zimě už dávno není sezóna čerstvé zeleniny a ovoce, je důležité tyto potraviny zařadit do jídelníčku. Jako skvělá volba se nabízí květák a brokolice, které jsou plné vitamínu C. Jde o způsob, jak posílit imunitu přírodně. Mražená zelenina je dobrou alternativou, stále totiž obsahuje spoustu důležitých živin.
Začněte den ovesnou kaší
Abyste měli dostatek energie na celé dopoledne, je nejlepší začít svůj den ovesnou kaší. Taková snídaně je vydatná, obsahuje dost vlákniny a spoustu energie, která se však uvolňuje postupně. Nebudete tak mít hlad. Navíc můžete být kreativní a vytvářet různé kombinace. Oblíbená jsou chia semínka, různé oříšky a ovoce – oblíbeným doplňkem je jablko nebo banán, ovšem vyzkoušet můžete i sušené ovoce. Například datle nebo mango, které vám osladí život.
Kořenová zelenina
Zdravá strava je důležitá pro celkovou kondici, navíc obsahuje potřebné mikroživiny. Nemusíte zůstávat jen u květáku a brokolice, které navíc mnoho lidí nemá rádo. Zařaďte do jídelníčku kořenovou zeleninu jako je mrkev, řepa či třeba ředkve. Ty jsou dobře dostupné i v zimním období. Konzumovat je můžete syrové, vařené či opečené, lze je tak zařadit do různých jídel. Poskytují vitamíny A a C, dodají tělu beta karoten.
Vajíčka, ryby a sýry
Další možností, jak vylepšit svůj jídelníček, je zařazení více vajíček, rybího masa a sýrů. Jde o potraviny bohaté na vitamín B12, který podporuje funkci imunitního systému. Ovšem kromě toho také snižuje únavu a vyčerpání, podpoří tak tělo i mysl. Navíc jsou to univerzální suroviny, které lze konzumovat v libovolné části dne. Nabízí tak jednoduchý způsob, jak tělu dodat potřebné živiny.
Tyto potraviny a jídla vám pomohou snadněji zvládnout zimu. Nejenže jsou plné vitamínů a podporují imunitu, ale také vám dodají energii. Skvělá ovesná kaše nebo hustá zeleninová polévka navíc dovedou i zlepšit náladu. Zima už nemusí být jen období plné šedi a nudy. Jídelníček výrazně ovlivní to, jak se cítíte. Proto ho nepodceňujte. A snažte se i v zimě myslet na pravidelný pohyb, fyzická aktivita vám totiž také pomůže cítit se lépe.