Mateřské mléko je pro vývoj dítěte nejzdravější volbou. Obsahuje ideální poměr všech potřebných živin. Jak dlouho kojit, kdy a čím začít přikrmovat je v mnoha případech problém, se kterým se vám pokusíme pomoci.

Během prvního roku života musíte dítě seznámit s chutí různých potravin a zároveň zjistíte, které pochoutky z vaší kuchyně si postupně oblíbí.

Začněte ve správný čas

Nespěchejte s krmením kojeného dítěte. Ideální doba je šestý měsíc života. Nekojené děti je třeba přikrmovat mezi čtvrtým a pátým měsícem. Příjem nových potravin musí být postupný. To znamená začít v malých dávkách. Není nutné přestat kojit nebo podávat umělé mléko. Pozornost je třeba věnovat také hustotě potravin. Dítě se musí seznámit se lžičkou i s rozmanitostí potravin. Musí se naučit polykat hustší potravu, což vyžaduje trochu trpělivosti.

Zelenina jako první příkrm

Pro první krmení je nejvhodnější zelenina. Sladkou chuť zná dítě z mateřského mléka. Chuť zeleniny pro něj bude něco zcela nového. Pokud své dítě naučíte jíst zeleninu v tomto období, je velmi pravděpodobné, že ji nebude odmítat ani ve vyšším věku. Proto je vhodné dávat přednost zelenině před ovocem. Kde tedy začít? Zvolte sladší zeleninu jako je třeba:

  • mrkev
  • zelený hrášek
  • cukety
  • brambory
  • dýně

Postupně můžete tyto druhy kombinovat a přidávat další druhy, například:

  • petržel
  • brokolice
  • květák
  • špenát
  • sladké brambory
  • červená řepa
  • hokkaido

Ovoce je skvělá příloha

Až si dítě zvykne na zeleninu, můžete přidat ovocné pokrmy. Začněte s oloupaným a rozmačkaným nebo nastrouhaným ovocem. Vhodné jsou také domácí ovocné šťávy. Vyberte si z řady:

  • jablka
  • hrušky
  • banán
  • broskve
  • meruňky
  • švestky
  • maliny
  • borůvky

V tomto období se vyhýbejte ovoci obsahujícímu alergeny, jako jsou citrusové plody a jahody.

Nebojte se zařadit obiloviny

V sedmém měsíci již můžete začít postupně přidávat některé obiloviny. Vhodné jsou kaše:

  • rýže
  • kukuřice
  • pohanka

Připravte si doma kaše. Kupované instantní kaše často obsahují cukr a různé konzervační látky, které mohou později způsobit alergické reakce.

První masové příkrmy

Nejvhodnější doba pro zkoumání chuti masa je po 4. týdnu od začátku krmení. Maso je důležitou složkou pro zdravý vývoj a nenahraditelnou zásobárnou stavebních látek a bílkovin. Kromě drůbeže můžete připravit pokrm z telecího masa. V této době již můžete do pokrmů přidat vejce.

Kdy zařadit kravské mléko

Mléko a mléčné výrobky doporučují pediatři až po roce dítěte. Během kojení dítě kravské mléko vůbec nepotřebuje. Z výrobků je vhodný pouze kvalitní jogurt ochucený čerstvým ovocem.

20 receptů na první příkrm pro vaše miminko

Pokud vám již došla fantazie, jak zaujmout své děťátko chutným jídlem, nabízíme vám několik receptů, nápadů a postupů.

1. Zeleninová kaše

Zeleninu uvařte v páře nebo ji spařte trochou kojenecké vody. Poté je rozmačkejte vidličkou nebo lehce rozmixujte. Podávejte samostatně nebo v kombinaci:

  • mrkev – hrášek
  • špenát – brambory
  • mrkev – fazole
  • mrkev – brambory
  • mrkev- květák- brambory
  • brokolice – brambory
  • hokkaido- hrách- brambory
  • cuketa – květák
  • hrášek- brokolice- květák

2. Příkrm plný ovoce

Ovoce podávejte mezi jídly nebo jako dezert, nejlépe nastrouhané nebo ve formě pyré. Kombinovat můžete:

  • jablko – banán
  • jablko-mrkev
  • jablko-broskev
  • jablko – meruňka
  • jablko – hruška
  • jablko – malina

3. Ovocné kaše a jogurty

Ovoce lze použít k ochucení kaší a jogurtů. Použijte:

  • rozmixovaný banán zředěný ovocnou šťávou
  • rozmačkané maliny a borůvky
  • rozmixovaná hruška s jablečnou šťávou
  • rozmixované meruňky

4. Zeleninové pyré

Uvařte brambory, brokolici a zelený hrášek v páře. Vše smíchejte.

5. Rýžová kaše

Rýži vařte v malém množství kojenecké vody, dokud nevznikne kaše. Dochuťte kousky nadrobno nakrájeného ovoce – meruňky, broskve, maliny nebo švestky.

6. Zeleninová polévka

Uvařte mrkev, petržel, hrášek, brokolici a nakrájené brambory. Zeleninu lehce rozmačkejte vidličkou a nakonec do vývaru vhoďte rozšlehaný žloutek.

7. Slepičí polévka

Připravte vývar z kuřecích prsou a zeleniny. Vše nakrájejte nadrobno do vývaru a zahustěte krupicovými noky.

8. Čočková polévka

Červenou čočku, mrkev a brambory uvařte ve vodě. Promíchejte a podávejte.

9. Hrachová polévka

Zelený hrášek a brambory uvařte ve vodě. Zaprášíme trochou krupice a necháme přejít varem. Polévku rozmixujte.

10. Květáková polévka

Květák uvařte ve vodě. Když změkne, rozmačkejte ji vidličkou a přidejte do polévky lžíci ovesných vloček. Vařte, dokud vločky nezměknou.

11. Zeleninové rizoto

Rýži osmahněte na troše řepkového oleje a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Přidejte nakrájenou mrkev, brokolici a hrášek. Vařte do změknutí.

12. Telecí pyré

Malé kousky telecího masa uvařte v páře s čerstvými špenátovými listy. Uvařte brambory a rozmačkejte je s dušeným špenátem. Smíchejte bramborovou kaši s nadrobno nakrájeným telecím masem.

13. Těstoviny s cuketovou omáčkou

Uvařte těstoviny a nakrájejte je nadrobno. Nastrouhanou cuketu a mrkev pomalu dusíme doměkka. Omáčku promíchejte s těstovinami. Uvařené drůbeží maso můžete do omáčky nakrájet.

14. Pyré Hokkaido

Očištěné nakrájené hokkaido a jednu bramboru uvařte v malém množství vody. Přidejte trochu kopru. Když je hokkaido a brambory měkké, rozmačkejte je na pyré a pokapejte dýňovým olejem.

15. Telecí maso na zelenině

Na lžičce oleje osmahněte nastrouhanou mrkev a petržel. Přidejte nakrájené telecí maso. Zalijte vodou a vařte do změknutí. Podávejte s krupicovými noky.

16. Losos v zeleninové omáčce

Na lžičce oleje osmahněte nastrouhanou cuketu a mrkev. Přikryjte pokličkou a pomalu vařte do změknutí. Kousky lososa vařte v páře, dokud se maso nezačne oddělovat. Maso nadrobno nakrájejte a přelijte zeleninovou omáčkou.

17. Jablečné pyré

Krupici a nadrobno nakrájené sušené švestky uvařte ve vodě na hustou kaši. Směs přelijte do mísy a nechte vychladnout. Vychladlý moučník vyklopte na talíř a přelijte jablečným pyré.

18. Banánová pochoutka

Do rozmačkaného banánu vmíchejte 3 – 4 nastrouhané kulaté sušenky a nastrouhané jablko.

19. Ovocný koktejl

Smíchejte čerstvé ovoce s trochou mateřského mléka.

20. Ovocný pudink

Nastrouhané jablko, maliny a borůvky dáme vařit. Z ovesných vloček připravte v mixéru ovesnou mouku. Smíchejte 1 polévkovou lžíci připravené mouky s asi půl dcl vody. Vlijte ji do uvařeného ovoce a nechte krátce povařit.

Imunologické okno

Podle vědeckých výzkumů existuje ve stravě dítěte období, kdy je jeho organismus schopen tolerovat potravinové alergeny ve stravě, a tím si lépe vyvinout imunitu. Je to mezi 17. a 24. týdnem života. Během tohoto období by se dítě mělo seznámit s potravinami a akceptovat malé množství potenciálních alergenů ve stravě. V tomto případě nejde o překrmování, ale spíše o ochutnávání. Tyto potraviny by měly být podávány pouze ve velmi malém množství a v intervalu 2 až 3 dnů. Zkuste dítěti nabídnout malou sušenku, ovoce, vajíčko, kousek chleba nebo másla. Nebojte se ochutnat potraviny, které obsahují lepek. Během období imunologického okna se vytváří tolerance na lepek. Malé množství této složky neškodí. Abyste mohli rychle odhalit případnou nesnášenlivost, ochutnávejte potraviny jednotlivě a nikdy je nekombinujte současně.

Po přečtení tohoto článku byste měli mít jasno v tom, jak začít se zdravým stravováním svého dítěte. Všechny uvedené recepty jsou jednoduché a zvládne je nejen maminka, ale i tatínek. Rádi přispějeme ke zdravému, chutnému stravování vašeho andílka a ušetříme vám drahocenný čas při péči o domácnost a celou rodinu. Přejeme vašemu dítěti dobrou chuť.